De ruiperiode in de duivensport - SDB

De ruiperiode in de duivensport by SDB

zaterdag 17 september 2016

We zijn bij het schrijven van dit artikel midden september. Voor de mensen die geen vitesse spelen zit het seizoen er weer op, en weldra zullen ook de snelheidsduivels hun laatste vlucht spelen. In de duivensport wilt dat zeggen dat de ruiperiode aangebroken is. Een periode van veel rondvliegende pluimen en pennen, en dus ook een periode waar het nieuwe verendek opgebouwd wordt. Veel mensen onderschatten deze periode, maar eigenlijk is dit een van de belangrijkste periodes in het duivenseizoen. Het nieuwe verendek dat deze periode gevormd wordt is immers hetgene waar uw toppers in spe mee zullen moeten vliegen in het volgende seizoen. Daarom is het van groot belang dat u de nodige aandacht schenkt aan de ruiperiode, om de duiven zo goed mogelijk te ondersteunen indien nodig, en ik wil je hierbij wat tips of advies geven met mogelijk nuttige info voor jou.

De start

Duiven ruien natuurlijk een heel jaar door. Toch proberen we onze duiven zo lang mogelijk om een maximale pennenstand te houden, zorgen we ervoor dat de dekveren niet te snel gegooid worden, en hopen we daardoor langer te kunnen spelen met onze duiven. Daardoor wordt de periode tussen vliegseizoen en kweekseizoen steeds korter, de ruiperiode dus. Wil u nu toch uw duiven die nog op 8—9-10 pennen stonden door de rui krijgen, dan gaan we de natuur wat moeten helpen. Misschien hebt u sinds de langste dag bijgelicht. Het is raadzaam hier dan direct mee te stoppen zodra het vliegseizoen erop zit. Dit zorgt ervoor dat de duiven plots van zomermodus naar herfstmodus over gaan stappen. Om de rui extra aan te wakkeren gaan we ook 1 dag geen eten geven. Let op… Als je een stevige vlucht hebt gehad, zorg er dan eerst voor dat de duiven terug op volle kracht zijn alvorens ze een dag te laten vasten. Na de vastendag schakelen we over naar een ruimengeling.
Ga ook zeker eens langs bij de dierenarts, liefst eentje die gespecialiseerd is in duiven. Er zijn er voldoende te vinden tegenwoordig. Je betaalt er wel wat voor, maar je krijgt wel advies van een professional. Door je duiven te laten onderzoeken voor de rui ben je er zeker van dat ze gezond kunnen beginnen aan de ruiperiode. Indien nodig kan je direct na het vliegseizoen nog behandelen tegen een mogelijke ziekte, want eens de ruiperiode aangevat is blijven we met alle medicijnen weg bij de duiven.
 
De ruimengeling

Welke ruimengeling moet je geven? De meeste merken of leveranciers hebben wel een goeie ruimengeling op de markt. Ikzelf heb in het verleden diverse mengelingen geprobeerd, en geen opmerkelijke verschillen gezien tussen merk A, B of C. Het is zelfs vaak zo dat er per merk nog verschillende ruimengelingen bestaan. Ikzelf vertegenwoordig geen enkel merk, en de merken of producten die ik in dit artikel noem zijn puur op eigen ervaring. Ik word dus niet betaald door merk X of Y om hun product hier te noemen. Zelf ga ik voor een merk waar ik een goeie kwaliteit voor een interessante prijs krijg, en dat is het duivenvoer van Jovati van de mensen van Ronny Van Tilburg. Op hun website zal je zien dat ze ook 6 verschillende soorten ruimengeling in de aanbieding hebben. Persoonlijk kies ik voor “VTB 3 - Premium Rui Speciaal”. In de ruiperiode volstaat meestal 25gram voer per duif per dag. Ze mogen zeker niet te dik zitten tijdens de rui, want je zal merken dat duiven die te dik zitten ook slechter gaan ruien.


Bijproducten in het drinkwater

Voor de mensen die door het bos de bomen niet meer zien zal ik hier enkele nuttige bijproducten bespreken die je kan gebruiken tijdens de rui. Dat wil niet zeggen dat alle anderen niet deugen, dat wil gewoon zeggen dat ikzelf deze zou gebruiken tijdens de rui. Sommige producten zijn veel te duur, en er zijn alternatieven die hetzelfde resultaat geven. Er zijn ook maar 7 dagen in een week natuurlijk. Als je alle producten zou moeten geven die sommige fabrikanten voorschrijven, dan kom je dagen in de week tekort. Ik zal dus enkele klassiekers en enkele opties bespreken.
De eerste is Naturaline van Natural. Dit is een klassieker in de duivensport. Het is een mengeling van allerhande kruiden, groenten en planten en wordt verkocht in bussen van 1 liter. Je geeft er 15ml of 1 soeplepel van per liter water, en dit 1 of 2x per week. Het is een relatief goedkoop product en wordt op de meeste plaatsen verkocht voor een bedrag tussen de 4 en 5 euro voor een bus.
Een tweede klassieker die ik wil aanraden is appelazijn. Er zijn veel fabrikanten die dit aanbieden, en je kan het eigenlijk een gans jaar door gebruiken, maar ook zeker tijdens de rui. Zelf verkoos ik de variant van appelazijn met knoflook, en verkrijgbaar tussen 5 en 6 euro voor een bus van 1 liter. Ook hier is de dosering weer 15ml of 1 soeplepel per liter, en dit 1 of 2 keer per week. Ik zou nog 10-tallen producten kunnen bespreken die je in het drinkwater kan doen tijdens de rui, maar als je appelazijn en naturaline gebruikt, dan denk ik dat je met 3 tot 4 dagen per week wat in de drinkpot te doen voldoende hebt. Wat ik ook steeds adviseer is om 2 dagen na elkaar hetzelfde te geven. Geef dus bvb op maandag en dinsdag Naturaline. Zo zorg je ervoor dat als de duiven het niet zo lekker vinden op maandag en gaan vermijden om veel te drinken, dat ze dit toch op dinsdag moeten doen. Hetzelfde voor appelazijn, wat je bvb op donderdag en vrijdag kan geven.

 

                                      


 
Bijproducten over het voer

We hebben natuurlijk ook ons voer nog waar we iets over kunnen doen om te ondersteunen.
Er zijn verschillende rui-oliën op de markt, vele zullen ongetwijfeld goed zijn, maar zelf kies ik deze van Herbots en wel de 4-Oliën. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een samenstelling van 4 diverse soorten olie, zijnde tarwekiemolie, zonnebloemolie, lookolie en levertraan. De dosering is 1 soeplepel per kg voer, en ik raad ook aan als je grotere hoeveelheden aanmaakt, om dit steeds in stukken te doen. Gooi dus geen 7kg voer in een emmer, daar 7 soeplepels 4-Oliën over, en dan gaan mengen, neen. Neem 1kg, doe er de olie over, meng dit goed, doe er eventueel nog iets in poedervorm over wat we hierna bespreken, en doe dat dan in de grotere emmer. Zo ben je zeker dat alles goed gemengd is en er geen overdosering op bepaalde delen van het voer zit. De adviesprijs voor 4-Oliën is 19 euro voor een flesje van 500ml en je geeft dit 1 tot 3 of 4x per week tijdens de rui.
Je kan het met olie bevochtigd voer zo geven, maar je kan ook kiezen om iets in poedervorm over het bevochtigd voer te doen. Een klassieker die we hierbij niet mogen vergeten is biergist. Vele fabrikanten hebben biergist, ofwel onder de naam biergist, ofwel zit er in een andere naam wel biergist als hoofdbestanddeel in. Ik koos steeds voor deze van Natural (vitaminor biergist) of Paloma. 2 budgetvriendelijke opties en toch goed van kwaliteit. Voor een grote pot (850gr) van Natural betaal je tussen 4 en 6 euro, en je geeft er 1 goeie soeplepel (of 1 gevuld schroefdeksel) van op 1kg bevochtigd voer en 2 tot 3x per week. Een ander product in poedervorm voor over het voer dat ik ga bespreken is Murium van Comed. Het is verkrijgbaar in potten van 300gr en 1kg, maar wel een heel stuk duurder dan de biergist. Voor een pot van 300gr is de adviesprijs rond de 17 euro, voor 1kg betaal je rond de 51 euro. Je geeft er 1 soeplepel of 15gr van per kg bevochtigd voer, en je zou het de ganse ruiperiode kunnen geven. Met een pot van 1kg kan je 66kg voer voorzien van Murium. Heb je een kleinere kolonie zal de kost hiervoor uiteraard lager liggen dan wanneer je een grote kolonie hebt. Heb je 150 duiven zitten, dan kom je aan 25gr voer per duif zo’n 17 dagen toe. Als je dit dus dagelijks wil geven wordt het een relatief dure zaak voor grotere kolonies.

 

 


Nog ondersteuning mogelijk?
 
Naast drank en voer is het tijdens de ruiperiode ook van groot belang om minstens 1x per week een bad te voorzien voor de duiven. Vul je bad met lauw water, en geef je duiven de kans om het stof uit hun pluimen te wassen, of om hun loszittende pluimpjes los te weken in een bad. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon water te gebruiken zonder iets extra, anderen doen er weer een scheutje azijn in, maar zelf verkoos ik toch om er badzout in te doen. Ook hier hebben alle merken wel hun eigen pot gaande van duur naar goedkoop. Ik heb er vele verschillenden geprobeerd, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om deze van Paloma te gebruiken wegens goed en budgetvriendelijk.

 


 
Hopelijk hebben jullie wat gehad aan dit artikel. Het hoeft niet allemaal super-de-luxe en duur te zijn, met een degelijke kwaliteit aan voer, enkele klassiekers als bijproduct en minstens 1x per week een bad komen je duiven perfect en tijdig door de rui. Wil je toch dagelijks wat in het drinken doen, en alle dagen wat over het voer mengen, dan kan dat perfect. Weet alleen dat het wellicht niet nodig is, je weinig tot geen tijdswinst in de rui zal opleveren, en het je vooral heel wat meer zal kosten.

Vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel zijn steeds welkom via het contactformulier.

<< Terug

Duivenspel.be Pigeonpixels Grasheide Schriek klein Coolbird Smisdom MSN William Van Nieuwenhove Uw advertentie hier?

Laatste biedingen